Zijn wij echt blind ?

Steeds meer mensen accepteren dat er klimaatverandering is die door menselijke activiteiten wordt veroorzaakt. Het grootste deel hiervan is te wijten aan de CO2-uitstoot, die voornamelijk wordt veroorzaakt door productie en transport.

Door de lockdown van Covid-19 verloren veel mensen plotseling hun verlangen om te kopen. Als gevolg hiervan namen de productie en het transport af. Maar dat is heel normaal, want dit is de essentie van de markt. De vraag naar iets bepaalt het aanbod.

Blijkbaar maakt het bijna niemand uit dat er minder wordt geconsumeerd. Van de talrijke demonstraties van de afgelopen maanden was er niet één die om meer consumptie vroeg.

Als dat zo zou blijven, zou de klimaatverandering kunnen stoppen, aangezien de belangrijkste oorzaak ervan, de CO2-uitstoot, de afgelopen maanden veel kleiner is geweest dan vóór de lockdown.

Onze politici zeggen echter dat de economie weer gestimuleerd moet worden en halen hiervoor honderden miljarden euro’s op. Een van hun argumenten is dat de economie moet floreren om klimaatactie te financieren.

Is dat niet als een slang die in haar eigen staart bijt.

Wat we nodig hebben is een heel nieuw concept om samen te leven op onze planeet.

En de snelle en radicale gedragsverandering van miljarden mensen als gevolg van Covid-19 laat zien dat wij daartoe bereid en in staat zijn.

Vrijwilligerswerk en afschaffing van geld

Iedereen weet dat vrijwillig iets doen veel leuker is. Uit sociaaleconomisch onderzoek is gebleken dat het resultaat van vrijwilligerswerk minstens zo groot is als dat van betaald werk. En het is groter dan het resultaat van slecht betaald werk. Waarom laten we politici en managers ons overtuigen dat prestaties altijd betaald moeten worden?

Het oorspronkelijke doel van geld was om iets van dezelfde waarde in te ruilen voor een waar. Tegenwoordig heeft slechts een fractie van de geldhoeveelheid dit doel. Tegenwoordig wordt geld gebruikt als machtsmiddel. Het meeste geld is in handen van slechts een paar mensen. Geld is de belangrijkste oorzaak van het ontwikkelen van de meest negatieve menselijke eigenschappen – hebzucht en afgunst. Waarschijnlijk zou er nauwelijks sprake zijn van criminaliteit als er geen geld was.

Wat zou er gebeuren als alles op vrijwillige basis zou gebeuren? Natuurlijk bleven we voorlopig allemaal thuis. Het was precies hetzelfde aan het begin van de Covid-19 lockdown. Maar aangezien de meeste mensen zich thuis opgesloten zullen voelen, zullen ze na een paar dagen weer verlangen naar een nuttige activiteit. Om hun sociale contacten terug te vinden.

De verpleegster ging terug naar de kliniek, de leraar naar school, de metselaar naar de bouwplaats, de trambestuurder naar het transportbedrijf. En ’s avonds bezoek je de supermarkt en haal je wat je nodig hebt om te leven. Producten die op vrijwillige basis door andere mensen zijn geproduceerd en gedistribueerd. Je bent zeker dankbaar dat je dingen gratis krijgt en dankbaarheid is een zeer hoge beloning.

De aarde geeft ons ook vrijwillig haar vruchten en delfstoffen.

Ik weet niet hoe we in deze staat kunnen komen, maar laten we er alstublieft over nadenken.