Rust na de storm of voor de storm?

Wat werd het stil! Te glijkertijd met het tempolimiet van 130 naar 100 hier op de Nederlandse snelwegen, is het leven over de hele wereld vertraagd. Wie heeft er niet van gedroomd dat zoiets zou gebeuren? Niet hoeven nadenken over het vullen van elke seconde van de dag met haast. Zelfs de winkels hier in Utrecht hebben de deuren gesloten, die gewoon in de winter wijd open staan ​​en de warmte buitenlaten. En er zijn geen condensstrepen van de vliegtuigen in de blauwe lucht boven Holland.

Het lijkt erop dat het klimaat niet meer in gevaar is. De economie produceert niet langer auto’s, maar alleen wat echt nodig is. Wat nu telt, is solidariteit. Solidariteit met de risicogroep van 70 plussers en de besmettingcontacten zoveel mogelijk te mijden. Solidariteit met de mensen die de gezondheidszorg en de bevoorrading van de bevolking draaiende houden en solidariteit met de landen, op wiens kosten we vaak rijk zijn geworden hier in de ontwikkelde industrielanden, en die nu weinig of geen financiële buffers hebben.

De financiële sector staat op zijn kop. Men spreekt van financiële steun voor een bedrag van 800 miljard euro, dat is een veelvoud van wat in de financiële crisis van 2008 werd afgehandeld. Ik vermoed dat er momenteel niemand is die een overzicht heeft van wat er de komende maanden op dit gebied zal gebeuren.

Zou dat geen kans zijn voor algemene schuldverlichting? De mensheid droomt al sinds bijbelse tijden van dit jubilee. 800 miljard euro zou zeker genoeg zijn om alle mensen in de wereld schuldenvrij te maken. Het geld zou een goed doel dienen en niet in vreemde kanalen verdwijnen.

Na de Corona-crisis zouden wij kunnen beginnen met het opbouwen van een nieuwe solidaire en redelijke samenleving. Zonder dat we de economie in korte tijd weer op gang hoeven te brengen, om de crisisgerelateerde schuld te kunnen afbetalen. En het woord “klimaatcrisis” zou eindelijk uit het vocabulaire verdwijnen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *