Dit is hoe we de aarde kunnen bevrijden

Introductie

Veel mensen vinden het is al tijd om om te keren. Ze hebben zich gerealiseerd dat het voor ons en onze aarde goed is om iets minder te nemen. Wij mensen in ontwikkelde industrielanden leven verder dan onze middelen, vaak ten koste van die in andere delen van de wereld. Maar het is moeilijk om onze gewoontes te veranderen – waar moeten wij beginnen?

Velen geloven niet dat er een door de mens veroorzaakte klimaatverandering zal zijn. Maar zonder reden keren we niet om. Wij mensen hebben niet de aanleg om uit eigen beweging te zeggen – ik neem minder.

Wat als we er maar niet in geloven, maar er gewoon vanuit gaan dat er een reëel gevaar is voor klimaatverandering? Zou het dan niet makkelijker zijn, om te zeggen dat ik minder verbruik vanuit zorg voor ons milieu?

Onze toestand vandaag

Onze aarde gaat vernietigd omdat we fossiele brandstoffen, grondstoffen en energie exploiteren. We leven vaak ten koste van onze zussen en broeders in andere delen van de wereld. Een redding kan alleen bestaan als de onbeperkte exploitatie van middelen drastisch en snel wordt verminderd.

De feiten laten zien dat ondanks de algemene kennis over de naderende wereldwijde catastrofe en de duidelijke tekenen (smelten van de Noordpool, ontbossing van de regenwouden, vervuiling van de zeeën met plastic), geen verandering in het gedrag van mensen in de ontwikkelde geïndustrialiseerde landen kan worden gezien.

In deze staten heeft zich een beloningssysteem voorgedaan. We blijven onszelf belonen door dingen te kopen die veel verder gaan dan onze fundamentele materiële behoeften. Daarom blijft de vraag naar goederen die hulpbronnen verbruiken stabiel en wordt het verbruik van deze nog aangedreven door reclame en producten met een steeds kortere levensduur.

Hoe werkt economie?

De economie kan worden beschouwd als een grote zelfstandig werkende machine. Het werkingsprincipe is de vrije markt, die de machine op een geniale manier aanstuurt. Hoe sneller de machine draait, hoe meer natuurlijke hulpbronnen en fossiele brandstoffen worden verbruikt en hoe meer afval wordt geproduceerd. Niemand kan en mag de werking van deze machine verstoren, zeggen politici en ondernemers. Daarom is het ook zo moeilijk of zelfs onmogelijk om maatregelen ter bescherming van het klimaat te handhaven.

Maar waar wordt de machine door aangedreven? De machine wordt aangedreven door de mensen die naar goederen vragen, dus door de consumptie van de consumenten. Als mensen plotseling zouden stoppen met kopen, zou de machine ook gaan stoppen te draaien. Er is geen andere drive voor haar dan consumptie.

Als wij consumenten, dus wij mensen, deze machine langzamer laten draaien door minder te consumeren, zou het veel beter zijn voor onze aarde en dus voor onze toekomst en die van onze kinderen en hun nakomelingen. En niet te vergeten, voor onze zussen en broeders in andere delen van de wereld.

De oplossing

Het kan de economie en de markt niet schelen als er minder wordt geproduceerd. Zelf de vertegenwoordigers van de markteconomie zeggen dat de markt flexibel is en zichzelf ingenieus reguleert. Hij deed het ook prima tijdens de fiinanciele crisis op 2009.

Wees niet bang dat de economie krimpt. In de “Christmas shopping season” compenseert de markt schommelingen van meer dan 25% in de vraag naar goederen op de korte termijn. Een geleidelijke daling zal de markt helemaal niet storen. Vertrouw op de markt. Het is echt niet erg als de economie krimpt.

Als er minder wordt geproduceerd, is minder werk nodig. Maar het doet geen pijn om minder te werken. Doordat er minder wordt geconsumeerd, maakt het niet uit dat we minder verdienen, omdat we minder geld nodig hebben. Minder werken heeft ook als voordeel dat mensen minder stress ervaren en meer tijd hebben om aan hun geestelijke en gezinsbehoeften te voldoen. Ook zullen er veel minder forenzen, auto’s en files zijn .

Het vergroten van de vrije tijd komt ten goede aan de burgermaatschappij, omdat deze veel taken in de samenleving kan uitvoeren. Taken waar mensen zich geroepen toe voelen en die ze vrijwillig op zich zullen nemen. Taken die ze graag vervullen en waarheen ze niet via de arbeidsmarkt hoeven te worden gedirigeerd.

Degenen wiens winsten worden verminderd zullen waarschuwen en bedreigen. Maar ook zij zullen van de aangename kanten van de burgermaatschappij kunnen genieten wanneer zij niet langer de last en verantwoordelijkheid van rijkdom hoeven te dragen.

Geheim recept

Consumptie is zo normaal voor ons dat het heel moeilijk is om een begin te maken. Misschien helpt de volgende overweging.

Als mensen boven hun middelen leven, gaan ze in de schulden. We zijn schuldenaaren aan de aarde en symbolisch aan onze medemensen in minder consumptieve werelddelen.

Als iemand schulden heeft, moet hij goed nadenken over hoe hij de schuld kan verminderen. Hij moet goed nadenken over wat hij echt nodig heeft om te leven zonder nood te lijden.

Probeer je voor te stellen dat je diep in de schulden zit en je moet deze schuld noodzakelijkerwijs verminderen. Koop daarom alleen wat je echt nodig hebt om te leven.

Als we dat doen, blijft er geld over. Je kunt het opslaan, wat momenteel niet erg de moeite waard is, of doneren aan een goed doel. U kunt het ook duurzaam beleggen. Of u kunt het resterende geld nemen en biologisch voedsel of kleding van hoge kwaliteit kopen uit duurzame productie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *